Cristi GAŞPAR official website

Proiecte

Evenimente

afis ORASUL ANNIEIVineri, 22 mai 2015, la ora 19.00 a avut loc vernisajul expozitiei “Orasul Anniei".
Galeria Centrul Artelor Vizuale, Caminul Artei
Orasul Anniei este un spatiu format din intamplari, imagini, personaje, actiuni, povesti, politica, bunici, parinti, amintiri, in care copilul meu se dezvolta.
Este un proiect special, pentru ca, pentru prima oara raportez un proiect la alta persoana, Annia fiind fetita mea de 1 an si jumatate, si nu la mine. Pana acum toate proiectele mele ma gaseau pe mine in cenrul lor si povesteau o intamplare personala. Acum, incerc sa privesc prin ochii copilului meu spatiul in care creste si evenimentele care influeneaza dezvoltarea lui.
Intr-una din cartile sale (Al Cincilea munte), Paulo Coelho spune despre copii: “Un copil poate oricând să-l învețe pe un adult trei lucruri: cum să fie mulțumit fără motiv, cum să nu stea locului niciodată și cum să ceară cu insistență ceea ce își dorește."
Lucrarile sunt stop-cadre ale unor evenimente care marcheaza momente speciale. Ele sunt de doua feluri, cele care o implica direct pe Annia (nasterea, primii pasi, primele pasari vazute, etc) si cele policite care marcheaza viitorul Anniei in Romania (manifestatiile impotriva exploatarii de la Rosia Montana, eutanasierea abuziva a cateilor fara stapan, alegerea noului Presedinte al Romaniei, etc


afish_expo2014 - SOLITAR URBAN // expozitie de grup @ Muzeul Curtea Veche – Palatul Voievodal
curator Adina Niculae
Miercuri, 01 Octombrie 2014, orele 18.00, la Muzeul Curtea Veche – Palatul Voievodal, a avut loc vernisajul expoziţiei de grup SOLITAR URBAN, cu participarea artiştilor Christian Paraschiv, Justinian Scărlătescu, Cristi Gaşpar, Lucian Muntean, grupul focAR (Răzvan Neagoe şi Alina Tudor), Maria Pop Timaru şi Raluca Ghideanu, curatoriată de Adina Niculae.
Expoziţia va fi deschisă publicului, ulterior vernisajului, 02 Octombrie – 02 Noiembrie 2014, între orele 9.00 – 17.00, la Palatul Voievodal Curtea Veche, din str. Franceză nr. 21 – 23, sector 3, Bucureşti.


afis2014 - Cristi Gașpar şi Virginia Toma "In Oglinda/Mirroring"@Tempo Art // eveniment realizat in cadrul NAG 8
curator Natalia Todeasa
Cristi Gașpar şi Virginia Toma se reflectă reciproc, fiecare devenind pentru celălalt model, influenţă, subiect şi citat vizual. Incepând cu imitarea superficială a unor gesturi şi artificii tehnice, cei doi se studiază din ce în ce mai profund, preluând pattern-urile de gândire, de concretizare a creaţiei artistice. Cei doi se văd prin ochii celuilalt, într-o serie limitată de lucrări, în care au fost agreeate şi selectate de la bun început afinităţile, idiosincraziile, tehnica şi suprafaţa de lucru.


mtrIn perioada 3-13 ocrombrie 2013 Muzeul National al Taranului Roman gazduieste expozitia de pictura primele 30''. Artistii implicati in acest proiect sunt: Codruta Podina, Iuliana Vilsan si Cristi Gaspar.
Selecția de lucrări realizată pentru această expoziție se bazează pe similitudini intuitive și pe o întâlnire spontană între trei artiști cu background diferit, dar asemănători în ceea ce privește preocuparea pentru temele interiorizate, meditative, bazate pe o simbolistică primară a formelor și pe o sinteză subtilă a realității în oniric.
Expoziția se poate descifra în mai multe registre: unul tematic – formal, în care predomină cercul cu sens de unitate/pântec matern/somn – corp fragil/protecție; unul vizual – în care regăsim un real atașament pentru practica picturii și a subtilităților materiei și unul simbolic – în care utilizarea semnelor are un sens prestabilit, atent cântărit și direcționat înspre puncte nevralgice ale actualității și ale întâmplărilor personale ale autorilor.
Primele treizeci de secunde sunt în același timp primă impresie și punct de start pentru introspecție și plonjare în realitate.
Simona Vilau


GASPAR2012 - " Un animal politic" , Christian Paraschiv & Cristi Gaspar @ Muzeul Țăranului Român
curator Olivia Nitis
26 aprilie - 14mai 2012
Cine este animalul politic? În ultimii 22 de ani pe fondul culturii postmoderne, apolitică prin excelență, ale cărei ecouri le trăim în dezorientarea și comfortul liniștii prezentului, încercările de înțelegere, dar mai ales de asumare a trecutului ocupă o poziție periferică în conștiința societății, cu atât mai mult cu cât valorile morale ale acesteia sunt discutabile. Expoziția de la Muzeul Țăranului Român care reunește lucrările artiștilor Christian Paraschiv și Cristi Gașpar își asumă aplelul la conștiința politică, adresând întrebări despre trecut și prezent, despre comunism și capitalism, despre lașitate și curaj, despre " rezistența prin cultură" și rezistența prin " maț"e;, despre cine am fost și cine mai suntem. Christian Paraschiv, un nume important al artei contemporane, interzis în România începând cu 1982 și exilat la Paris începând cu anul 1986, se numără printre puținii artiști români care își recunosc angajamentul politic din discursul artistic, prin recurența simbolurilor comuniste asociate unor elemente concrete care au definit limitele sociale, culturale și religioase ale societății de atunci (vezi obiectele și instalațiile sale politice). Christian Paraschiv este recunoscut prin constanta sa apentență pentru experiment în care latura autoreferențială este precumpănitoare și relevantă în contextul supunerii propriului corp și a pielii unei constante (auto)presiuni și (auto)manevrări.


Invitatie-i-am2011 - "I am" Galeria Atelier Mix organizeaza la Ambasada Romaniei din SUA
artisti implicati in proiect:  Artists: Gina Ster, Marius Burhan, Lucian Lupu, Delia Călinescu, Jean Albu, Ovidiu Cloşca, Ruxandra Răileanu, Daniel Tufiș, Matei Enric, Claudiu Ciobanu, Cristian Gaşpar, Dragoş Burlacu, Sorana Tarus, Nectaria Radu, Irina Neacșu, Alexandru Lupșe.


pantoful_multimedia_12011 - “Pantoful multi-media" organizat de Modernism.ro
curator Cosmin Nasui
" Pantoful multi-media" (" Multimedia Shoe") este un proiect de cooperare artistica organizat de Modernism.ro in cadrul conceptului de Atelier in Tranzitie coordonat de Franscisc Chiuariu.
Proiectul prezinta o selectie de artisti contemporani romani facuta de curatorul Cosmin Nasui: Maxim Dumitras, Francisc Chiuariu, Constantin Cioc, Cristi Farcas, Cristi Gaspar, Gabriel Ghizdavu, Teodor Graur, Valeriu Mladin, Lucian Muntean, Vasile Pop Negresteanu, Horatiu Christian Pavelescu, Catalin Precup, Aurel TAR, Irina Tanase, Florin Bogdan Tomescu, Mirela Traistaru si Mihai Zgondoiu.
Proiectul " Pantoful multi-media" reprezinta continuarea proiectului " Detaliile incep pasind" organizat in 2010 in Bucuresti si Cluj-Napoca si deschide pentru a doua oara anul acesta portile Atelierului in Tranzitie – o platforma de dialog in care artisti invitati sa isi prezinte portofoliile si sa intre intr-un dialog informal cu un board de specialisti.
Artistii inclusi in proiect vor prezenta lucrari de arta in: pictura, colaj, sticla, instalatie-obiect, instalatie video, tehnica mixta pe panza.
Proiectul se va desfasura in atelierul artistei Mirela Traistaru, in perioada 9-11 decembrie, incepand cu ora 19.30 in fiecare dintre cele trei zile.


afis 2011
2011 - Tabara de creatie // Tescani, casa memoriala George Enescu


pour-femme-the-ark-foto-lucian-muntean-012011 - " Pour Femme" Dorin Negrau// expozitie de grup
Maitresse Maison Store organizează, în parteneriat cu The Ark, în perioada 02 martie – 30 martie 2011, expoziţia de fotografie, pictură, sculptură și scurt metraj, cu lucrari inspirate de parfumul " Pour Femme" Dorin Negrau. Vernisajul a avut loc pe 02 martie, ora 18:00, la The Ark soseaua Uranus, nr 150, București.
Expun artistii: Liviu Bora, Dragos Burlacu, Francisc Chiuariu, Cristi Gaspar, Florin Ghioca, Gabriel Ghizdavu, Lucian Muntean, Vasile Pop Negresteanu, Ionel Onofras, Catalin Precup, Justinian Scarlatescu, Gabi Stamate, Aurel Tar, Mirela Traistaru, Daniel Tufis


lucian-muntean-si-cristi-gasparPuzzle-Progress_Poster_orizontalPuzzle Progress este organizat de Cosmin Năsui, curator; Oana Ioniţă, PR; Liliana Popescu, curator şi coordonator de proiect.
Artiştii care alcătuiesc proiectul sunt: Zoltan Bela, Dragoş Burlacu, Amalia Dulhan, Codruţa Farcaş, Cristi Farcaş, Cristi Gaspar, Lucian Muntean, Vlad Petri, Adrian Preda, Aurel Tar, Mirela Trăistaru, Ioana Ursa, Cătălina Vasilescu, Dan Vezentan, Iuliana Vîlsan, Daniela Vîrlan.

iustinian scarlatescu, cristi gaspar, dionis puscuta, marius craita-mandra, dragos burlacu, sergiu mazerschi2010 -  Pissing Angel
Spontan ne-am apucat sa desenam o hartie intinsa pe peretele sufrageriei lui George. A durat cam 4 ore pana am obosit. Fiecare a introdus o parte din limbajul lui , apoi am inceput sa discutam sa negociem raporturile intre spatiile fiecaruia. Capul de peste a lui George, cu personajul meu care s a transformat in inger cu interventia lui Cristi, apoi cu doua stenciluri aplicate la sfarsit .
Au participat Georgian Mazerschi , Dragos Burlacu , Cristi Gaspar,  Marius Craita Mandra, Dionis Puscuta, Justinian Scarlatescu


9 plus 1
2010 - 9+1 CAV Bucuresti // expozitie de grup


afis%20PIEREDEREA%20INOCENTEI%20Spazio2010 - Pierderea Inocentei - Spazio Studio - Bucuresti


insectar2007 - Insectar - Galeria Orizont - Bucuresti


micul paris2006 - Micul Paris - Galeria Apollo - Bucuresti


urme2001 - Urme - Galeria Atelier 35 - Bucuresti

Texte si recenzii

Marina Roman: A r t ă p l a s t i c ă: Oraşul Anniei, oraşul meu//
Ziarul Lumina
12.07.2015

Forţă şi expresivitate.
La o primă vedere, un univers ludic. La o privire mai atentă, înţelegi că eşti manipulat. Cristi Gaşpar spune aceleaşi poveşti şi pentru Annia, şi pentru noi. Sunt poveşti în care Annia vede cum mănâncă o pisică… sau o pasăre (Mic dejun), îşi recunoaşte eroii din filmele preferate (Supereroii oraşului) şi află cum arată un porc (Porcul tot porc rămâne), un cal… o căruţă (Drumul)… Pentru noi, însă, nu este doar o poveste: Mic dejun înseamnă şi sângele proaspăt al şoarecelui din botul pisicii, şi că broasca din ciocul păsării are o siluetă omenească. Scriam, în avancronica celei mai recente expoziții personale – intitulată Oraşul Anniei şi deschisă la sfârşitul lunii mai la Centrul Artelor Vizuale, Căminul Artei – că pictorul ne obligă să nu uităm evenimentele care configurează realitatea socială şi politică a congenerilor Anniei. Pentru că acesta este un proiect special: pentru prima oară raportez un proiect la altă persoană – Annia fiind fetiţa mea de un an şi jumătate –, şi nu la mine. Până acum, toate proiectele mele mă găseau pe mine în centrul lor şi povesteau o întâmplare personală. Acum încerc să privesc prin ochii copilului meu spaţiul în care creşte şi evenimentele care influenţează dezvoltarea lui”.
Cristi Gaşpar intuieşte exact impactul pe care sinceritatea deplină îl are asupra oricăruia dintre noi. Coliziunea dintre temele grave pe care le pune în discuţie – îmanifestările împotriva exploatării de la Roşia Montană, eutanasierea abuzivă a căţeilor fără stăpân, alegerea noului Preşedinte al României…” – şi modalitatea de expresie îl surprind pe privitor şi îl obligă la o reacţie promptă, nedisimulată. La implicare!
Sincer până la ecorşeu, pictorul ţine un jurnal ceva mai… special: îun blog‑jurnal în imagini visate în fiecare noapte. Un DESEN în fiecare DI­MI­NEAŢĂ”. Iată şi două exemple pe care mi‑e imposibil să nu le vizualizez. Citind, primul meu impuls a fost să iau un creion şi să desenez. Cu aceleaşi linii ale copilăriei, conturând oameni şi păsări şi case. Doar că era visul lui, pe care deja şi‑l desenase: î16 martie 2014 – Am dormit puţin şi bine. Sunt foarte fericit, simt că munca mea începe realmente să aibă un sens. Vis: m‑am visat alături de fetiţa mea care se juca ţinându‑mă de mână” sau î17 martie 2014 – O noapte agitată, am dormit puţin. Vis: spre dimineaţă am visat balconul apartamentului unde am crescut, plin de flori, şi papagalul meu, scăpat din colivie, stătea între ele.”
Cristi Gaşpar spune poveşti ale căror personaje îşi aleg singure locul pe pânză şi îl fac să încalce reguli pe care le ştie foarte bine, să compenseze prin culoare pentru a reveni la echilibru. E un joc asumat. Pânzele lui au un anume tip de tensiune şi chiar şi acelea care par senine au dramatism. Ele nu pot fi citite dintr‑o singură privire, cer lecturi succesive. În fiecare există elemente, nu puţine, care se tot adaugă, alcătuind povestea. Kiddish dar, sfidând paradoxul, dramatic şi ironic în acelaşi timp, artistul este un soldat al prezentului.
Olivia Nitis,
curatorul proiectului "UN ANIMAL POLITIC", expus alaturi de Christian Paraschiv la Muzeul Taranului Roman.

"Lucrările lui Cristi Gaşpar completează tabloul generic al confruntării trecut/prezent, care nu ascunde nicio realiate conflictuală, ci mai degrabă, o continuitate firească a unei societăţi care nu s-a transformat esenţial în absenţa unui proces de analiză serioasă asupra destinului său de până în prezent. „Porcul” din grafica lui Gaşpar face trimitere atât la mecanismul de manipulare a societăţii prin teroarea foamei (lipsa) prelungită astăzi prin consumismul iraţional (prea-plinul), cât şi la natura colocvială a utilizării termenului pentru a desemna persoane „nesimţite” , atât de prezente în mass-media. Prin urmare, lucrările lui Cristi Gaşpar nu vorbesc, deşi ar fi necesară şi crearea unui asfel de context, despre animal welfare, despre condiţia porcului în societatea comunistă şi în cea de consum, ci despre condiţia unei societăţi pentru care stomacul plin rezolvă toate problemele politice şi dilemele morale, abil manevrate de putere, o putere care are exerciţiu în reperarea slăbiciunilor poporului."
Corneliu Antim, critic de arta

Insectar se numeste expozitia de la Galeria Orizont din Capitala a tanarului masterand Cristian Gaspar. Care inca se mai afla sub veghea institutoare a maestrului sau, pictorul si pedagogul Teodor Moraru.
Este a cincea sa expozitie personala. Palmaresul sau este insa cu mult mai impozant in cadrul grupului ECCO, cu care expune inca din anul 2000, etalandu-si disponibilitatea si versatilitatea creativa in experimentele si tehnicile multimedia, in instalatie si performance, in graffiti... In 2003, a fost unul dintre bursierii pentru pictura ai UAPR.
Expozitia de la Orizont ne releva virtutile unui artist cu o sensibilitate coloristica foarte vie si joviala, in care pedanta insinuare a jocurilor copilariei nu este un simplu artificiu stilistic. Cristian Gaspar "naivizeaza" voit ductul liniei in delimitarea formelor, intr-un soi de libertate a fanteziei poetice. Un univers populat de o pseudofauna ghidusa de fapturi reale "clonate" cu aratari inchipuite ne intampina din rama tablourilor sale cu aerul unei normalitati simpatice si irezistibile. In fond, artistul anima o lume generoasa si hilara de caractere intr-o scenografie aproape idilica, invaluitoare precum fabulele basmografiate ce insenineaza si azi fruntile copiilor mai mici sau mai mari!
Mecanismul acestei indeletniciri ludice, in care incearca sa ne atraga artistul, este unul profund rational si iscusit controlat de pictor cu mijloacele unei arte ce-si are obarsiile mai noi in conceptele alegorice convertite pictural cu vreo sase decenii in urma de Dubuffet. N-as indrazni sa alatur fanteziile picturale ale lui Cristian Gaspar cu asa-zisele principii ale "artei brute", cum au fost ele formulate de exponentii "companiei" initiate de patronul francez al efemerei orientari estetice prin anii '50 - '60. Dar mi se pare evident faptul ca, in pictura generatiilor mai tinere, nu numai de la noi, mostenirea lui Dubuffet este reconsiderata, voit sau nu, in exercitii si abordari stilistice in care improvizatia si aleatorismul tematic si compozitional se juxtapun dezinvolt si imprevizibil peste viziunile si virtuozitatea suprarealiste, dar si peste vigurosul instinct primitivist ori inocentul dicteu naiv. Unii isi exalta astfel propria natura, ca si ceea ce cu greu am putea numi "stiinta picturistica"; altii, disimulandu-si inteligent si in gesturi studiate, adesea epatant exhibate (sfanta, in aceasta tranzitorie postmodernitate, nevoie de spectacol!), incearca sa exalte aptitudinile tehnico-artistice si originalitatea propriei personalitati creatoare. Pe plan intern, au devenit notorii prezentele publice in agora artistica ale unor nume precum cele ale lui Dumitru Gorzo, Claudia Todor, Anca Dinu, Laurentiu Dimisca, Vioara Bara, Dionisie Puscuta, Roxana Nicolae, Giuliano Naidin, Suzana Dan, Ecaterina Vrana si inca altii, ce fac onorurile si deliciile, totodata, ale acestei sui generis falange de promotori autohtoni ai "artei brute" in contemporaneitate.

Cu aceasta expozitie, dar mai ales prin suflul ei suav parodic, subtil marcat in discursul pictural prin jubilatia cromatica, stralucitoare, dar deloc stridenta, ca si prin eleganta notatiei si a vervei fabulatorii, ca intr-un soi de "lego" imagistic, Cristian Gaspar se inscrie intr-o asemenea descendenta a unui post-modernism de esenta dubuffista.
Trebuie remarcata, in context, nu neaparat detasarea controlata rational a antitezei comice si a ironiei cordiale - instrumente pe care le manuie abil si seducator - cat bucuria jocului de-a pictura. Un bine regizat exercitiu de sarje nevinovate in spiritul artei brute.
Este exact miza pe care a pariat, imi place sa cred, artistul. Si in aceasta consta reusita lui de azi. O expozitie a confortului vizual intr-o dispunere galanta si inocenta a unui citat din istoria recenta (si frivola) a picturii europene. Care nu sunt sigur ca ii va marca in vreun fel cariera si cautarile creatoare ulterioare. Dar de la nivelul "jocului" inteligent si nevinovat, totodata, cu care ne atata interesul si pasiunea pentru ceea ce face, dar mai ales gandeste, in constructia propriului destin artistic, Cristian Gaspar a castigat un adept, care ii va urmari cu incredere evolutia.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.10.2007
Silviu Padurariu //Cristi Gaspar Lost innocence, brutal pleasure

Generatia de sacrificiu, cea nascuta intre anii 75 - 80 are o calitate fata de celelalte de dinainte sau de dupa. Aceasta calitate e o calitate doar in spatiul deschis global, in Europa ori in USA, prin simplul fapt ca in ambele culturi exemplificate au istorie mai multa decat a altora si decat a noastra in ceea ce inseamna libertatea de a fi si acceptarea libertatii celuilalt. Cantor, etc, si nu numai Clujul, sunt ultimele exemple de performanta a libertatii. Anii 75, anii reinchiderii usilor catre occident, a trecut bucuria falsa a liberalizarii culturale din 65 din Romania. Insa, la 14 ani, in plina descoperire senzoriala, erotica, identitara, etc, un anume totalitarist, e impuscat pe unicul post TV, impuscat de Craciun, live, printre sticle de vin si porc cald, manipulare care a generat o prima paranghelie populara, generala, proletara, care si azi continua.
Ce nu ne ucide, ne face mai puternici. Insa, cine stia ca sacrificiul inseamna o modalitate de suicid lent, pe bucati, pas cu pas - si nu o sacrificare mítica, veche, finala, cu sange, foc si fum varsat zeilor inchipuiti. Lucru care face ca, daca nu pierzi tot sangele, sa confuzi realitatea simpla, zilnica, cu realitatea artificiala a unei societati patologice care si-a propus sa isi sacrifice cetatenii, in masa, sistematizat.
Cristi Gaspar e unul dintre cei a carui vizualitate ascunde tocmai o poarta personala de evadare din spatiul sacrificatului catre spatiul sacrosantului, dar desigur, suntem in postmodernitate prin tot ce vedem la Gaspar, implicit vorbim de un sacrosant absolut personal, profan, bogat cromatic ca interiorul mintii in timp ce viseaza, cu o linie grafica neagra halucinanta - cand delimiteaza clar si dur figurativul, cand e o mazgaleala care aminteste de figurativ. Linia neagra are o importanta vitala in figurativul primitivist si incipient - aceeasi linie e uneori elementul de formare, alteori e elementul de sinteza.
De ce vizualitatea bipolara a lui Gaspar e coerenta? De ce limbajul frant, liniile taioase, formele desfacute, figuratia sintetica si tematica cu continut omenesc firesc au o constructie definita de la primul „Univers al copilariei” pana la ultimul „Oras al Anniei”. E interesant la Gaspar faptul ca startul are loc in jurul copilariei proprii, iar momentul actual probabil e despre copilaria copilului sau. In aceasta cheie, Gaspar ne lasa sa intrevedem o gramatica infanta, elementara, dar care tine seama de repere din cultura si istoria vizualitatii de sec. XX. Linia desenului e a unui infant-creator care nu regaseste in realitatea exterioara nimic din sine, si care, ca salvare, re-organizeaza exteriorul dupa jocul si consumul interior.
Nu e o redundanta de limbaj si expresie faptul ca de la „Universul copilariei” pana la „Orasul Anniei” evolutia lui Gaspar arata a perfectionare a ceea ce stia deja, a modului in care a vazut ceva, si nu e vorba despre o evolutie variata, in care regasirile il fac sa schimbe vizualitatea consumata anterior, asa cum poti vedea la Burlacu. Gaspar stie dinainte ce vrea sa lase pe panza, Burlacu pare ca gaseste in timp ce lucreaza. Gaspar si-a gasit sanatatea in mental, iar expresia vizuala urmeaza ceea ce a vazut in sine echilibrand relatia interior-exterior. Burlacu isi gaseste sanatatea in expresie, in instinct, dupa un proces generic de mentalizare. Echilibrul lui Burlacu se petrece chiar in lucrarile lui, nu între cele doua lumi. Desigur, comparatia intre cei doi vine strict pe linia colaborarii indelungate intre in anumite grupuri comune de lucru si a faptului ca ambii fac parte dintr-o generatie de sacrificiu, de la inceput pana azi. Ambii au pornit in aceeasi perioada, ambii au schimbat idei si directii, ambii sunt distincti in acest punct.
Pierdera inocentei (lucrarea cu femeia violet si draperii rosii) lucrata in perioada 2008-2011, surprinde o convergenta importanta pentru intreaga munca din 2001 pana azi a lui Gaspar.
Apare un personaj negru, o umbra, pe care o vezi abia la a treia privire, prima privire e femeia violacee, a doua e drapajul, a treia ar putea fi chiar dara verde si groasa care marcheaza un spatiu intermediar, iar undeva la final descoperi ca negrul nu e o pata neagra, ca nu e umbra ei, ci e figurata si apare ca un personaj, masculul rau, diabolic, dezvirginatorul - daca am urma titlul, Pierderea inocentei. Insa, daca am urma semnalele formelor, liniilor, culorilor si relatia violenta dintre culori emana mai mult decandenta, profanare, bordel, fosta inocenta. E posibil, deci, sa asistam la o adoua pierdere a inocentei. Sau a oricata din istoria unui personaj care are rol de a transmite tocmai acest inteles pentru personajul negru. Dupa parcurgerea succesiva a planurilor cromatice, formale si semantice, personajul negru e mai mult decat obiectul care genereaza sens lucrarii - e chiar subiectul, personajul principal, pata neagra. El isi pierde inocenta, nu ea. Masculul dezvirginator traieste cu impreisa ca dezvirgineaza mereu. Posibil barbat, posibil diavol, doar o pata neagra, in fapt, ce ramane de obicei in urma socului.
Coborand in detaliile figuratiei desenului, apar etimologii din momentele importante ale istoriei artei din sec XX - profilul femeii pare a fi cubist, formele generale si cromatica par a fi pur neo-expresioniste, violenta cromatica e la limita pop-ului, iar limbajul, in ansamblu, produce un corp vizual post-modern, la limita figurativului, intre non-figurativ si figurativ, si grafism, intre desen si pictura. Brutal, dar un brutal controlat, tinut, si eliberat abia cu pretext de a construi.
Limita dintre cele doua lumi la Gaspar e mereu abrupta, trecerile se fac direct, violent, lucrurile par bidimensionale si amestecate, acolo unde nu ai culoare si nici figuratie, ai un contur gestual, frant, impulsiv. Pierdera inocentei marcheaza un punct important pentru Gaspar - e momentul de regasire personala profunda. Nu mai e in momentul initial al definirii universului prin „copilarie” si nici in momentul prezent in care construieste (paternal, din bunatate superioara) un univers al copilariei dedicat copilului real. Totusi, motto-ul lui Gaspar este „i paint my life”, ceea ce am putea spune ca „imi pictez viata” inseamna atat faptul ca se exprima pe sine, cat si ca isi creeaza propria realitate.
Gaspar isi imagineaza lucrurile in functie de șoc, de impact, de contactul cu senzatia - orice senzatie e tulburatoare. Sexualitatea are un impact brutal, Televiziunea are un
impact mutilant in memorie, Autocunoasterea are un impact socant asupra figurativului, suprapunerea unui ego de artist peste o persoana concomitent cu om suprapus peste artist (Another person inside me). Gaspar nu are personalitate multipla, nu confunda exteriorul cu interiorul, nu amesteca artistul cu omul, chiar daca artistul se inspira din viata omului. Gaspar e un INFANT infinit care nu are reperele moralei, care se joaca indiferent daca se raneste, pentru a cunoaste. E un joc alternat, cinic, serios conceptual, insa efervescent cromatic. E al unui copil solitar, pe o planeta pierduta, care prefera sa se joace cu sine, cu imaginarul, cu proiectul, fara a se simti incomplet.
Vasile Craita Mindra, artist plastic, in deschiderea expozitiei PIERDEREA INOCENTEI - Galeria Frunzetti - Bacau - martie 2009

“Pictorul Cristi Gaspar picteaza foarte interesant, provocator si intotdeauna in alt fel. Este foarte greu de urmarit directia generala a generatiei de sub 45 de ani care se lupta cu foarte multe etape contradictorii. (…) pictura nu mai este ceva frumos, nu mai este o chestiune de estetica, de frumusete, un pariu care tine de calofilie, de placerea privitului. Sint date mai dure, mai consistente si mai contradictorii. Pictorul Gaspar incalca cu foarte multa placere canoanele si le incalca bine, nu tine cont de regulile clasice, in nicio privinta, dar in primul rind in ceea ce priveste “paginarea”. Vedem niste spatii foarte ample, libere, cu culori deschise, alburile care domina foarte multe suprafete si intr-o mica zona laterala, foarte mica, se concentreaza culoarea si structura compozitionala.
Elementele de compozitie, “personajele”, in cazul de fata vacutele si gindaceii, de exemplu, care sint foarte simpatici, ocupa suprafata intr-un mod foarte ciudat, amuzant si inspirat. Dar nu este vorba de obraznicie pentru ca in ultima instanta lucrarile au echilibrul lor final. Are si lucrari de virtuozitate in care demonstreaza ca stie sa manevreze culoarea, sint cele mai asezate spre traditia româneasca a relatiei intre centru si fond dar cele mai multe sint neconventionale, foarte inspirate si putin trasnite, ca sa numim fenomenul. Dar si modul in care invirte culorile este foarte interesant si foarte ciudat, adica se arunca spre culorile evitate de coloristi, are curajul sa scoata violet din tub, neamestecat cu altceva, foloseste crem, culoarea evitat de toti, rozurile, este un maestru in a manevra albul cu negru cu un curaj fantastic.
Cind se intilnesc in acelasi punct, degajarea, jocul, libertatea ludica dar si cu virtuozitatea coloristica, greutatea celui care manevreaza bine si culoarea si elementele de compozitie, se intimpla lucrarea trasnet. Si aici sint patru - cinci lucrari trasnet”.

Dragos Burlacu, artist plastic, in deschiderea expozitiei PIERDEREA INOCENTEI - Galeria Frunzetti - Bacau - martie 2009

“Ne cunoastem de foarte mult timp, am fost colegi in facultate, ne stim chiar dinaintea facultatii si intr-un fel am crescut impreuna, cam in fiecare an ne-am vazut, fie cu ocazia unei tabere, fie cu ocazia unei expozitii de-ale noastre. (…) Cristi Gaspar este un artist bazat foarte mult pe emotie si pe traire, unul din artistii foarte buni ai generatiei noastre, lucreaza cu foarte mare placere si cu foarte mare bucurie, lucru care se vede foarte clar din lucrari, cind ati intrat in sala cred ca ati simtit o emotie pozitiva, datorita faptului ca o transmite. Lucrarile lui se nasc intr-un limbaj foarte personal, adica nu respecta nicio regula dar produsul final este o lucrare care poate sta foarte bine alaturi de lucrari clasice. Pot sa spun ca a ajuns intr-un punct important dar nu pe cararile batatorite, adica a luat-o pe cararile lui, pe drumurile lui si a ajuns la niste rezultate remarcabile. El a mai venit in Bacau si va mai veni cu siguranta. V-as sfatui sa pariati pe Gaspar, ca eu am mare incredere in el.”

 

1917831_1179027909379_5804260_n

Imi place sa imi pictez viata

Pictez de mic copil, culoarea m-a fascinat din momentul in care am descoperit creioanele colorate. Primul meu suport artistic a fost peretele din spatele usii. Treptat, visul unui copil a prins viata si incepand cu liceul Tonitza, apoi Academia de Arte Luceafarul, clasa prof. Teodor Moraru, am studiat pictura, ea fiind marea provocare si pasiune a vietii mele. Imi place ca periodic sa prezint in expozitii ceea ce lucreaz.

Proiectele mele sunt momente experimentate de mine. clipe din viata mea agitata, care ma fac sa ma opresc si sa realizez un stop-cadru mental si emotional. De multe ori aceste fractiuni de secunda intra in mod automat in bibleoteca mea imaginara si ies la suprafata, gata sa fie sibiecte de lucru, in mod natural si firesc. Acesta este punctul de plecare pentru un proiect, practic incerc sa spun o poveste in centrul careia sunt eu (de cele mai multe ori).

Consider ca o lucrare de arta trebuie sa o descoperi in etape, acesta este motivul pentru care imi place sa transmit mai multe mesaje si sa ii ofer privitorului ocazia sa cerceteze si sa descopere mai multe trimiteri. Practic este o relatie datator-privitor care se realizeaza treptat intre lucrare si cel care incearca sa o descifreze.

Biografie

Cristi Gaspar
Nascut: 1975 Bucuresti (RO)

2003 -  Membru Uniunii Artistilor Plastici din Romania, sectia pictura
2002 - Absolvent al Academiei de Arte Plastice Luceafarul din Bucuresti, sectia pictura, clasa Prof. Teodor Moraru;
1995 - Liceul de Arte Plastice N. Tonitza din Bucuresti, sectia scenografie
1999 - Membru fondator Grupul ECCO, alaturi Carmen Vornicelu, Dragos Burlacu, Razvan Neagoe, Justinian Scarlatescu si Androne Teofil.

Premii / Burse
2010 - Trofeul ATELIER 35 - Bacau
2008 - Trofeul micului cititor pentru ilustrarea cartii Istorie cu copii si Pars, mata, frunza de gutuie
2003 - Bursa Uniunii Artistilor Plastici din Romania pentru pictura

Expozitii personale
2015 - Orasul Anniei - Centrul Artelor Visuale, Caminul Artei - Bucuresti
2012 - Un animal politic - cu Christian Paraschiv - Muzeul National al Taranului Roman
2010 - Pierderea Inocentei - Spazio Studio - Bucuresti
2009 - Pierderea Inocentei - Galeria Frunzetti - Bacau
2007 - Insectar - Galeria Orizont - Bucuresti
2006 - Micul Paris - Galeria Apollo - Bucuresti
2004 - Peis@j de Vis - Galeria Caminul Artei - Bucuresti
2001 - Urme - Galeria Eforie - Bucuresti
2000 - Istoria dansului - Hotel President - Mangalia

Expozitii colective selectie

2014 - Solitar urban - Muzeul Municipiului Bucuresti
2013 - primele 30'' - Muzeul National al Taranului Roman
2011 - I am - Ambasada Romaniei din Washington
- Arta si mirosul ei - Pour Femme by Dorin Negrau The Ark Bucuresti
2010 - Detaliile incep pasind - Iqonique Class Studio Bucuresti - Puzzle Progress
- Atelier in Tranzitie - Galeria Artis - Bucuresti
- Why the black is not white -- Galeria Actionfields |Vincent Verbist - Brussels
2009 - BBC - Muzeul de Arta Cluj - Cluj
- Atelier 35 - Bacau
- Erotica - Galeria Frunzetti - Bacau
2008 - Colonia - Galeria Frunzetti

Expozitii cu grupul E((O
2005 - On Diffenrences Stuttgardt, Germania
2004 - Irridescent E((O - performance, instalatie galeria Assemblage, Bucuresti
2003 - Docufiction - video instalatii filmul Despacheteaza-te sala Universitatii I. Mincu Bucuresti,
curator Alina Serban
- 14 ani intr o directie gresita performance video instalatie, Atelier 35, Bucuresti curator
Alina Serban
- Progress - galeria Caminul Artei, Bucuresti
2002 - Cosmogonflabil - galeria Galla, Bucuresti
- Despacheteaza-te - ap art
2001 - Obiect gonflabil - Festivalul Micul Print, Satu Mare
1999 - Black light galleria Galla, Bucuresti

Tabere creatie
2010 - Braila - Tabara nationala de pictura
2009 - Tescani - Simpozion National de Arta organizat de Fundatia Societatea de Concerte Bistrita a 7a
editie
2008 - Tescani - Simpozion National de Arta organizat de Fundatia Societatea de Concerte Bistrita a 6 a
editie 2007
2007 - Medgidia - Tabara nationala de pictura Lucian Grigorescu
2005 - Bistrita - Simpozion National de Arta organizat de Fundatia Societatea de Concerte Bistritaa 3 a
editie
2004 - Colibita - Simpozion International de Arta organizat de Fundatia Societatea de Concerte Bistrita
a 2 a editie
2001 - Bacau Tabara nationala de pictura

Bibliografie

PictoRama Zilei, Adriana Capraru, ArtClue
http://artclue.net/picto-rama-zilei-cristi-gaspar/

"O expozitie autobiografica „trasnita”, la Galeriile „Frunzetti” - Laura Huiban, Ziarul de Bacau
http://zdbc.ro/o-expozitie-autobiografica-trasnita-la-galeriile-frunzetti/

"De Craciun porcilor le sta bine pe perete", Adela Parvu, jurnalist home and garden
http://adelaparvu.com/2013/12/23/de-craciun-porcilor-le-sta-bine-pe-perete-mai-ales-daca-sunt-pictati-de-cristi-gaspar/

"Cristi Gaspar si culoarea realului", Alexandra Furnea, Casa Mea
http://www.casamea.ro/inspiratie/arta/artisti/cristi-gaspar-si-culoarea-realului-5064

"Cristi Gaşpar, artistul care desenează ziua ce visează noaptea", Ziarul Adevarul
http://adevarul.ro/news/bucuresti/cristi-gaspar-artistul-deseneaza-ziua-viseaza-noaptea-1_50bdf8c57c42d5a663d0f302/index.html

"Cristi Gaspar: “Imi place sa-mi pictez viata”, Laura Huiban, Fara Filtru
http://www.farafiltru.net/cristi-gaspar-imi-place-sa-mi-pictez-viata.html

Cristi Gaspar – “Orasul Anniei” @ Caminul Artei, Modernism.ro
http://www.modernism.ro/2015/05/06/cristi-gaspar-orasul-anniei-caminul-artei/

"Cristi Gaşpar ne aşteaptă în ORAŞUL ANNIEI", Marina ROMAN, Artindex
http://artindex.ro/2015/05/21/cristi-gaspar-ne-asteapta-in-orasul-anniei/

"Un animal politic - Christian Paraschiv & Cristi Gaspar", contraoferta culturala
http://contraofertaculturala.blogspot.ro/2012/04/un-animal-politic-christian-paraschiv.html

„Oraşe, graniţe, atitudini” la Bucharest Art Week, Dorina Calin, ZF -Ziarul de Duminica
http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/orase-granite-atitudini-la-bucharest-art-week-de-dorina-calin-13350722

Ce ar fi de spus despre o ANUME carte şi ce ar fi de PLEDAT pe marginea TUTUROR cărţilor pentru copii? - Istorie cu copii şi Pârş, mâţă, frunză de gutuie, Adina Keneres, LiterNet.ro
http://atelier.liternet.ro/articol/5222/Adina-Keneres-Laura-Grunberg-Cristi-Gaspar/Ce-ar-fi-de-spus-despre-o-ANUME-carte-si-ce-ar-fi-de-PLEDAT-pe-marginea-TUTUROR-cartilor-pentru-copii-Istorie-cu-copii-si-Pars-mata-frunza-de-gutuie.html

Primele 30", Bogdana Contras, Senso TV
https://www.sensotv.ro/arta-plastica/Clipa-de-arta-4754/primele-30-

Arta contemporană se mută în România – Bucharest Art Week, din 26 septembrieCitiți în Ziarul Metropolis > http://www.ziarulmetropolis.ro/arta-contemporana-se-muta-in-romania-bucharest-art-week-din-26-septembrie/, Petre Ivan, Ziarul Metropolis
http://www.ziarulmetropolis.ro/arta-contemporana-se-muta-in-romania-bucharest-art-week-din-26-septembrie/

"Arta si mirosul ei", Lucian Muntean, Evenimentele Zilei.ro
http://www.evenimentelezilei.ro/ro/Arta-537;i-mirosul-ei--a1052.html

"Pour Femme by Dorin Negrau"@The Ark, Suplimentul de Cultura
http://www.suplimentuldecultura.ro/index.php/afisStire/2784

PRIORIPOST - desene pe plicuri

curator Adina Niculae

cristi_gaspar_prioripost

 

PRIORIPOST

"Daca nu era arta, m-as fi sinucis demult”, Yayoi Kusama

Traim intr-o lume nebuna, grabita, indolenta, fara sa realizam ca ignoram clipe, oameni, locuri care ne ajuta sa evoluam pe plan spiritual, sa depasim pragul obiectual al existentei umane. Deseori, rutina cotidiana determina individul zilelor noastre sa devina abrutizat in domenii legate de arta si cultura, acestea fiind considerate neinsemnate, poate si datorita lipsei de interes a societatii, de a educa lumea in acest sens.

Fiecare dintre noi percepe esteticul la nivel senzorial, intr-o maniera proprie, se raporteaza la diverse forme de arta, in functie de personalitate, pregatire ori inclinatii legate de sfera creativitatii.

Prezentul proiect cuprinde o serie de desene realizate de artistul Cristi Gaspar, pe plicuri A4, scopul vizat de artist fiind acela de a lasa arta sa circule , intr-un mod firesc catre individul contemporan.

Artistul isi propune ca aceasta expozitie, cu caracter educativ, sa determine privitorul sa inteleaga ca arta se poate infatisa sub diverse forme si sensuri, ca poate fi un lucru firesc pentru fiecare dintre noi. Prin insusi titlul proiectului, Cristi Gaspar aduce in scena o expozitie care demonstreaza, ca indiferent de forma, arta este un mijloc de comunicare, nefiind necesar niciun fel de efort pentru a o intelege si aprecia.

Desenele expuse ne conduc intr-o lume idilica, vesela, expresivitatea si diversitatea acestora fiind strans legate de ideea si mesajul conceptului expozitional Prioripost.

curator Adina Niculae

Proiectul va fi expus la Galeria Atelier 030202, in toamna acestui an.

Carti illustrate

2016 - Autismul in ani: Reflexii // texte: Georgeta Crisu, Andreea Ognean, invitati speciali; echipa ANCAAR

autosmul in ani

2015 - Kaelan's book, The barn// text: Alina Banescu Perkins

kaelan book

2011 - Din departare ma vedea frumoasa - Violeta Savu, editura Tracus Arte

violeta savu

2008 - 2009 -Teza cu subiect unic la limba si literatura romana Zoita Geaca/Florentina Serbanescu,
editura Compania

Zoita-Geaca__Teza-cu-subiect-unic-la-limba-si-literatura-romana-clasa-a-VIII-a-semestrul-I__973-7841-65-0-785334152131
2008 - One, Two, Three....Learn with Me - Cerassela Anghel, editura Compania

untitled
2007 - Istorie cu copii si frunza de gutuie, Laura Grunberg, editura Compania

dsc2223dsc2224dsc2228dsc2655

 

website: cristigaspar.ro

e-mail: cristigaspar@gmail.com

my Facebook page is: https://www.facebook.com/cristi.gaspar.7

 


RockFM